2013. november 14., csütörtök

Ifjúsági könyvek


            Ha megkérdeznék tőlem, miért is éppen ifjúsági regény-sorozat írásába fogtam, elég sokféle választ tudnék adni (és a későbbiekben meg is teszem majd). A feleletek közül az egyik egyértelműen az: hát mert kamasz-koromban is ezeket olvastam!
            Valóban, a szobám polcain a nagy klasszikusok és ismeretterjesztő művek mellett főként ilyen könyvek sorakoztak. Valószínűleg a Te édesanyádnak is megvoltak, sőt, ha szerencsés vagy, meg is őrizte őket, és most a Te polcodon is ott vannak a Pöttyös-, a Csíkos vagy a Piknik-sorozat darabjai.
            Mert hogy nekem főleg ezek voltak a kedvenceim.
             Főként magyar írónőktől, mint:
- Thury Zsuzsától a Mostohatestvérek, az Angéla, a Francia kislány vagy a Tűzpiros üveggömb
- Szabó Magdától az Abigél, az Álarcosbál vagy a Születésnap
- Nagy Katalintól a Rendhagyó emlékkönyv vagy a Szív a kerítésen
- Fehér Klárától a Bezzeg az én időmben vagy a Mi, szemüvegesek
- esetleg Janikovszky Éva Aranyesője vagy Hét Bőr-e
- és Bálint Ágnes Madárfürdője
- sőt: a kihagyhatatlan Dániel Anna a Margot királyné gobelinjeivel, A Hiányzik Szecső-vel, az Együttessel vagy a Széllovasokkal
            Meg aztán magyar íróktól is, például:
- Hárs László: Biri és Bori
- Petrovácz István: Lány a Wiktorskán
- Molnár Géza: A tizennyolcadik születésnap
            Akkoriban főként a keleti országok lányregényeit adták ki nálunk:
- Csehszlovákia: Martina újra táncol
- Lengyelország: Vakáció a kenguruk szigetén, Százlábú, A karfiol virága
- NDK: Nem akarom, hogy megnősülj, Halló, Sebastian? Hármunknak kevés a hely
            A nyugatiak közül csak az olyan örök klasszikusokat lehetett csíkos borítóban olvasni, mint a Jane Eyre. Aztán később indult útjára a Piknik sorozat, például holland (13 éves lány vagyok) vagy angol (Adrian Mole titkos naplója) könyvekkel.
            Szerettem még a Budai négylevelűt és a Kati, Péter meg a többiek-et, és nagy kedvencem volt G. Szabó Judit; tőle először a Macskát visszafelé simogatják, és csak később az Anikó-regények (Mari, ne bomolj! Megérjük a pénzünket, Hárman a szekrény tetején…).
            Habár nem az a jellegzetes ifjúsági regény, mégis nagy hatással volt rám Zemlényi Zoltán, bár furcsa módon az első kötet, a Hoppárézimi nekem kimaradt, de a Kitiltottak-at és a Törj át az üvegfalon-t rengetegszer olvastam.
            Bár ezeknek a régi regényeknek némelyikét még erősen áthatja a szocialista propaganda, de ha az ember átsiklik az olyan kifejezéseken, mint „sztahanovista az apám”, vagy „előre, tanár elvtárs”, akkor látszik, hogy nincs áthidalhatatlan szakadék a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években írott könyvek és a maiak között. A körítés más, a lényeg viszont ugyanaz.
            Akármilyen „-izmus” is van a nagyvilágban, a kamasz akkor is keresi önmagát, lázad az elvárások ellen, örök barátságokat szeretne és természetesen vágyik a nagy szerelemre.
            Arra biztatlak Téged, hogy ha szeretnéd megismerni önmagadat, akkor olvass sok ifjúsági regényt! A fentieket szeretettel ajánlom, ami pedig a kortárs kamasz-könyveket illeti: innen Tőlem közvetlenül el tudsz jutni a legismertebb szerzőkig: Balázs Ágnes, Böszörményi Gyula, Leiner Laura, Nógrádi Gábor, Sohonyai Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése